Saturday, July 4, 2015

Cabaran Perjalanan PERTH - Last Day

13-June-2015

"Selamat Tinggal Cinta"


Hari ni hr last kat sini..byk bnd nak buat tambah2 lg nak kene checkout awal kul 10.lepas kemas brg semua beg and semua doc utk leave perth,kami pun turun checkout awal sbb nak ronda2 Hay street & Murray street Mall.
Beg2 tinggal je dulu kat hotel.nnt br amik.secara illegal nya kami park je kereta kat hotel ni walaupun dah checkout.dgn harapan xde dia kesah la..ni yg bagus dtg time org xramai..confirm dia xkesah punya.haha

dah siap semua tggu lak bas yellow CAT ke perth station.plan nak ronda2 tgk apa ada and terus ke Swan Bell Tower and naik Ferry ke South perth..actually ni plan ms 10hb hr tu.sbb dah sangkut kat hospital makanya last day ni je la nak ronda2..shopping?mmg x la..mmg tahan nafsu je ms ni walaupun duit cash masih byk.plan beli sedikit lg brg souvenier nak bwk balik.

kat sini sesuai dtg shopping brg2 branded..slalu lg murah dr malaysia even klu dah convert duit RM.
normally diorg dtg beli baju2 and Pandora..katanya murah.kami xmasuk pun sebb ibu bukan kaki brg kemas (jimat duit..huhu)

1st station : Murray/Hay Street 

Depan bangunan Perth Station..dlm tu station train utk ke destinasi2 dlm Perth ni.xmasuk pun dlm tu.klu xkejar masa mmg masuk la..kami nak g jejalan area sini jap.Since hr ni hr sabtu,makanya xde la sibuk sgt depan ni dgn org2 keje..klu tourist pun maybe tgh hr sket br byk org.

landmark arca kat Hay Street mall ni..aku tgk area ni dah mcm area the curve je..cuma dia lg rileks and lapang.

Depan Post Office yg sangat historical..tgh kagum tgk air pancut.
Masa ni kami main2 gak fountain maze ni..skali kene air..hbs bsh baju n kasut..dah la bj nak pakai sampai malam..mampuih kene cebik muka ngan ibu.


dah jalan2 sampai ke hujung Hay street..konon nak cari London court nak bergambar..tp xjumpa pun so malas la.terus cr kedai souvenir jap.beli2 apa yg patut.

kami try kedai ni je..nampak gaya cam org jepun ja tokei dia..ke org china ntah..mana2 je la.cakap english cam xbrapa clear..agak murah tp xsemurah di E shed.Xbyk sgt koleksi yg menarik hati..beli keychain and few FM ja kat sini..lain2 xbest.

Kitorang mmg xsuka souvenier..ibu mmg xsuka benda2 cam patung koala ke..kanggaroo ke..semua tu memerangkap habuk and xsesuai utk knk2..nak beli patung2 tu better tnya mn yg lead safe or child safe dgn owner..maklumla..buatan china.



2nd station : Swan Bell Tower

Dr sini nampak cam dekat je nak ke Swan Bell Tower.Maka menapak la kami menyusuri jalan ke Swan Bell Tower..plan nak bergambar je sbb xde apa pun kat dlm tu..ble naik ke orservation deck tgk swan river..tp sebab sebelah tu ada construction..so xbrapa cun sgt la.


Swan Bell tower..bentuk cam swan.

Perth mmg terkenal ngan Black swan.Klu nak jumpa swan ni maybe kene cr lake2 kot..kat Swan river ni xnampak lak..kene naik cruise maybe ble jumpa area lepak swan2 ni kot.

 
Dalam ni ada observation deck.nak naik kene bayar la.
xpayah naik pun xpe..xmende sgt pun..view xmenarik sgt lgpun ms ni ada construction..amik gambar pun nmpak semak.


3rd station : Ferry to South Perth


Berdekatan Swan Bell Tower ni ada Barrack street Jetty.Di sini ble amik Transperth ferry ke South Perth..ble amik Rottnest Island Ferry..and ble amik Fremantle - Rottnest Ferry.
Ada banyak pakej2 seperti pakej skali tgk dolphin and fish&chips lunch.ada timing2 dia..so kene google dulu time depart & return utk merancang.

Kami kat sini hanyalah nak try naik ke South Perth ja..kirenya nak cross sungai je la ke seberang sana.Kat South Perth ni ada Perth Zoo..so klu xnak ke Caversham ble la ke South Perth melawat Perth Zoo.Extra dekat Caversham hanyalah Farm Show..lain2 bosan.klu kat zoo ni lg byk binatang la..lg bgs dr ada panda tp ntah apa2.

Kami beli tiket return ( return in 2 hours)



Captain Cook Cruise ke Fremantle.klu naik ni berenti depan paking dekat E shed semalam kat Fremantle Harbour.Lambat..dlm sejam 40mnt br sampai..ble tgk dolphin la klu nasib baik.

Nasib kami lg baik sbb dolphin duk main  kat tepi2 jeti tu je..so nampak kelibat2 4 ekor dolphin duk main2 tepi jeti..jadila..

maka berbondong2lah kami naik ferry..

dlm feri..tiket dia tgk pun x..klu tipu ni ntah2 dia xtau pun.simpan je la kot2 nak return nnt dia tgk.
Lintas seberang dlm 8minit ja..haha.

Dah sampai seberang..mati akai nak p mana..xde plan pun sbnrnya.Alang2 nak return..tggu je la jap.

bergambar sepukul dua

sebelah jetty ada playground lak..sepantas kilat dia terus g main..hmm..
masa ni ada 1 2 family tgh main..arab n korea bersama a few local children.
Hbs berpasir rambut and bdn..dah la nak pakai sampai esok..hmm..kene kwl gak supaya xlg teruk..last2 pujuk leave that area and balik ke Perth CBD..naik ferry td.


dr Barrack St Jetty td kami amik Blue CAT bus lak sbb malas nak menapak..terasa jauh n lapar.
Plan nak lunch kat Love & Care cafe sbb Insan org kata mahal n ntah apa2.
Menggunakan  google map walking assistant,maka jumpa la kami kedainya..malangnya tutup.
Terpaksala g Insan's Cafe utk lunch.
Masa ni lupa kedai2 lain dah..ada Indah kafe and Ankara kot..ada satu 2 lg kedai dekat Hay street ni..lebanese cafe kot.ble cari la..

kitorang mkan kuih seri muka..nasi lemak ayam..nasi goreng ayam..tu je.air xbeli pun.
pas mkn pusing2 jap tgk org2 kat area street mall pastu bergambar lg then naik Yellow CAT balik City Stay.

snap curi2

Muka letih tp gedik.

tggu Yellow CAT bus


dah sampai Hotel amik2 brg and keta plan nak ke Perth Mosque and makan Apple Struddle lak kat Northbridge.Mula2 cr tempat semayang dulu nak jamak.Ptg br..mlm br nak return keta kat aries.

4th station : Perth Mosque & Corica Pastries

Pusing punya pusing maka jumpa la masjid ni kat area Northbridge.kecik je kwasan ni.aku nmpak mcm more too asean neighborhood..byk china..vietnames dan sewaktunya and pakistan2..sbb byk kedai2 jual brg2 asean,mknn asean..a few indian restaurant.




paking tepi masjid and masuk semyang..sini jln byk sehala..pusing2 gak la nak cr paking.
masuk sejid sempat sembang ngan mamat pakistan yg dah PR kat sini 5thn..pas smyg sempat bershare2 crita ngan imam yg kebetulan dtg perth dr melbourne..org indonesia antara komuniti terawal islam di melbourne.

teringat Apple strudle yg blum kesampain terpaksa la minta diri dulu dgn imam..kang sampai maghrib lak sembangnya.

a couple blocks from Perth Mosque jumpa la Coroca ni..tp malangnya..kedai dah tutup..check2 balik kat kedai tu tulis sabtu tutup awal 12.30pm..mak ai..salah plan.Ini mmg salah sendiri.patut kitorg dtg pg td sbelum g Hay Street.kempunan la nak merasa the best ever apple strudle in town..or maybe in australia.

Kat belakng kete ada bgnn nun jauh disan kaler oren..disitu lak terletaknya Perth Malaysian Hall.
Xsinggah pun.


sbbkan xmkan..kami kene pk la mana nak mkn..kene makan something la sebelum balik.
pk punya pk last2 nak try ke Malaysia Dining Delight..dekat manning road arah nak ke freemantle.
backup klu kedai dah tutup or what mmg trs g freemantle.

masa dah agak limited sbb nak kene drive n nak balik return keta dlm 9.30pm.
maka trsla ke kedai tersebut dan ketemu la kami kedai itu..

malang lg sekali..meja dah fully booked..kedai kecik ja tp own by malaysian chinese (rasanya) and halal..mmg byk pun tgk chinese dlm tu and ada la a few family melayu yg aku rs org sana..mkn luar la kot hr weekend.


so nak xnak kene la g fremantle..last choice kita makan Fish & Chips je la.
ms ni betul2 risau sbb masa agak limited dan cnfimr org ramai malam minggu kat Fremantle tu.
g je la..dah sampai cr paking..(sib baik ada) trs g kaili's.
Order dulu sambil tunggu meja..masa ni yg ada hnyalah meja kat luar..camna nak duk luar..sejuk gedi nak makan pun susah..dah la abg minta beli aiskrim lg..
ayh and ibu risaukan dia semput ja dlm flight..kang xpasal2 flight kene divert g jakarta.huhu.


Dipendekkan crita lepas ja makan..terus la kami kemas brg dlm keta amik apa yg patut sebelum return kat aries.Drive balik town (dlm 25mnt) trs g cari kedai minyak sbb nak kasi full tank balik.
menggunakan khidmat google maps..maka jumpala kedai myk Caltex..yg ni je aku riki2 murah sepanjang duk drive di perth.


dah isi myk kete,terus ke aries.on the way tu ibu amik satu no tel kat teksi utk kami call amik kat aries.

Sampai aries,terus park kete..amik semua barang..snap pic and record condition kete ms return sbgai bukti(simpanan sendiri) pastu call taxi amik kat situ.

maka secara rasminya percutian di Perth hbs...nak tggu flight lak kat epot.



Last station : Perth International Airport


sampai ja airport trs tggu kaunter bukak utk checkin and baggage drop.
dlm menanti tu dah perasan dia tulis kat board ; antara word yg menarik perhatian aku ialah

"MH126-Delay- 0420am"

huhuhuhuhu..hari yg agak malang.


maka berkelana la kami bermundar mandir didalam airport perth yg besar sket ja dr airport aloq staq sbb delay hampir 3 jam dr waktu asal..time check now 11.00pm..so lg 5 jam la nak menunggu.
MAS bg boucher minuman/snack sorg AUD 10..tp aku ble minum je la.mkn nak mkan apa sbb xhalal.

Dah alang delay..g la semayang jap kat Silent room kat airport ni.selsesa la kali ni.bwk aisyah teman jap sblum dia tido.

hbs bosan dah tggu...sib baik adik maintain cun and tido je.
abg Alhamdulillah xkene semput walaupun kitorg dah stop bg inhaler smlm.

dlm 2.30am camtu custom & imigresen bukak kaunter, so masuk la kami ke departure hall..ramai yg masuk awal dah tido2 baring menyebabkan seat jd limited..masuk je dlm..kami pun sambung tido smntara nak naik flight

Flight Airborne on time!


Bye-bye Perth! pengalaman yg sukar nak dilupakan!
Nampak bosan,tp kami mmg xkesah sbb bukan honeymoon trip pun.
Dah sampai tempat org ni pun dah cukup berharga :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TIPS:

Apa lg yg nak tau?ble la komen kat bwh ye.haha

Friday, July 3, 2015

Cabaran Perjalanan PERTH - Day 3


12-June-2015

"Perjalanan Cinta Adam & Hawa bersama anak2nya"


Hari ketiga masih lg berkisar di central perth..tp plan ke freemantle sbb 1st day dah stuck kat hospital.
Misi hr ni g Kings Park,Danish Pastry and Freemantle for Fish & Chips.
Hari ni InsyaAllah akan bertemu Puan Azlin..org yg byk membantu kami di sini especially sebelum dtg and semasa minta nasihat utk hospital abg.X plan tp insyaAllah akan jumpa disini since beliau pun plan nak ke King Park.

1st station : Kings Park & Botanic Garden

Plan kata nak keluar jam 7.30 melarat sampai ke 8.30am..dah sedia semua brg2 maka bertolak la kami ke Kings Park..laluan ke sini lebih dekat dr Wellington street kerana xperlu melalui peth town.pakai gps ja dlm 8mnt dah sampai dr City Stay Apartment.

sampai je terus park..free park klu dekat paking area..since pg ni forecasted nak ujan.kami just dtg snap2 a few pictures then tgk mana ble stop nak bekfes..especially utk abg.



Pintu masuk rasmi ke taman ini..snap2 beberapa gambar gedik kat sini.
Cuaca agak mendung..klu time spring maybe ramai org kat sini..btw still ramai yg dtg joging and tourist yg dtg jalan2.


sebab duk melilau sana sini akhirnya jumpa park volunteer ni (mengikut Pn Azlin diorg ni volunteer,mostly yg dah pencen2) aku pun tgur la aunty ni.tny apa yg patut..especially tmpat walkway and pokok boab.lain2 tu nnt explore.

last2 dia ajak g tourist info booth amik apa yg patut..lgpun aku risau ujan..so main2 area situ je..snn nak lari buat perlindungan.

adik tgh duk hafal maklumat dr aunty ni..kagum.

bagus la klu dtg cuba beramah mesra dgn org local..diorg ok..bukan mcm kat hongkong.keadaan mereka yg busy di HK buatkan buka mulut ja nak marah2..haha.jahanam duk hongkong.perth?aman makmur..


snap berlatar belakangkan trademark building bandar perth!


Takdir menemukan kami disini.Puan Azlin and family.
so berronda2 la kami di sini sambil bersembang2.

Pokok boab yg dibawa ke Kings Park.
ni slalu kat gurun je kan?ilmu geog dah ilang smnjak jaga kapal terbang ni.

laluan walkway..treetop..buka siang je.mlm tutup.

Biasa ja..ble tgk swan river and canning river dr sini!

lagi hebat yng kat taman negara or sabah.x caya tny org taman negara cik puan siti SA.
(harap dia baca la caption ni)

Lepak kat sini kejap je sbb nak g cari Pastri lak.org kata best..!



2nd station : Danish Patisserie


Maka drive la kami ke Bassenden Dyer Road mencari kilang pastry ni.
Orang kata pastry dia sedap and kalau bab2 pastri ni pun slalu org akan refer danish style..aku?bukan kaki pastry..g je la sbb nak tgk apa yg best.lgpun hr ni pun bukan ada nak g mana2 sgt.plan nak ke cottesloe beach mcm xjadi je sbb aku je pecinta alam..ibu pencinta pastry..haha

drive ke arah whiteman park..tmpat caversham..dlm 20mnt gak la..tp sbb dah tau selok belok2 kampung halaman baru kami ni so xde la susah mana..haha.riak.


adik tido..so ble la ibu duk depan jap..abg pun lepas gian nak tgk train..hmm..train gak yg dia minat.
ni tggu nak cross railway.ble dtg pakai train..pastu menapak la..jauh sgt2 la.haha..baik naik keta nak dtg sini.

dah sampai je kat sini jd blur sbb xnmpak kedai..nmpak kilang ja..pastu xtau mn satu kilang mn satu kedai..nama lain..haha..sempat google jap camna bentuk kedai dia..padahal masa google ni dah mmg duk depan kedai..dahsyat sungguh keazaman mencari sesuap pastry yg halal..
Yup!halal pastry tau.so ble makan semua.

ni kilang..so mmg byk dia buat and murah2.ada frozen pie..and lain2..semua aku xminat sbb aku minat tart telur ja..and tart nenas..hmm..xde kat sini.
Tgkla FB link kat atas tu klu nak tau apa bnda yg dia serve.kat sini byk geng2 kilang and geng2 kilang repair train n railway dtg beli kopi and mkn pastry..diorg mmg lunch makan tu je kot.

bila tgk harga..xcaya..murah sgt...sgt..maka beli la nak lapik perut tgh hari sbb mmg xplan makan nasi hr ni sbb nak bg lapar nak mkn fish and chips.

maka berborong2 la kami..dah xigat beli apa..yg nampak tu je la yg kami beli.yg buah2 tu aku pun xtau apa namanya.beli kat abg sbb dia nmpak strawberi.hmm.

ratah buah ja..ceh

kedai tulis oscar kot..pening pala cari..kedai ni kecik je sbb org yg dtg byk tapau..klu dtg 11 org mmg xde la tempat duduk ye.

Takdir hr ni agak xbgs sbb adik muntah..hahaha..hbs kene jaket ibu and lantai kafe..terpaksa ganti baju adik and lupakan jaket tu klu sejuk..nak balik hotel dah mls..lgpun adik ok..bukan demam.

Lps dah kenyang & letih semua..maka anak2 dah ready utk tido..bapak nak drive ke Fremantle lak..agak jauh sbb dah ke utara skrg nak ke south plak..dlm sejam .(jauh ke?..haha)
timing yg bagus sbb ble diorg tido.leaving at 1.45pm.


3rd station : Fremantle 

Dlm 2.40pm..maka sampai la d freemantle..pakai jalan paling dekat dah la tu..ingat nak pakai beach road nak stop by cottesloe beach..tp nnt lambat lak.next trip la kot duk pantai lak.

TIPS : 
Eshed market ni mmg terkenal utk beli souvenir sbb ada 2 kedai murah..Megabes and Aussin.2 2 ada kelebihan..mn yg anda prefer terpulang la..sebelah menyebelah ja.
Kn ingat dia bukak Fri,Sat and Sun SHJ!

paking depan E shed mengadap port cruise.Ni kot depan dia..haha.aku pun xtau mn satu depan mana satu belakang..ms ni tgh hr..kedai brg ja bukak..kafe kat luar2 tu blum buka..booth mknn kat dlm dah buka..tp xhalal la..maybe ada tp aku xtau.pandai2 la bwk bekal..klu lapar g je kat esplanade ke Kaili's or Cicerello makan fish & chips.


Kat sini spend masa beli souvenir ja pastu tggu petang sket nak g makan lak.cr port semyang lak kat sini..aku lepak kat laluan belakang je..hide sket sebelah stroller n smyg.dah stle smyg br la drive lak ke esplanade..dlm 300m dr E shed ni ja..tp sbb dah paking limited 3 jam ja so baik naik keta..buat pa menapak..nnt mlm lg susah nak menapak naik bas cr keta.

TIPS:

Ble naik Blue CATs bus dr eshed ni ke esplanade or round2 dlm Fremantle ni..ble g muzium..g Freemantle Prison tour..g fremantle market..pusing2 amik gambar dgn building2 kat freemantle ni..agak bersifat kolonial la.

dr perth  city ble naik train ke freemantle dr Perth Station.murah ja..agak lama.ble check kat website Transperth.

~gambar sekadar hiasan~

depan paking area esplande..berlatar belakngkan Fremantle Fishing Harbour and Cicerello Fish & Chips restaurant.

Motif statue ni aku xbaca pun..maybe tempat kelahiran dia kot..haha

abg tny nak naik bot ke?susah mau jawab xble naik bot..

Maka berjalan la kami ke Kaili's Fish & Chips Restaurant utk menikmati hidangan wajib bila melawat perth..layan...

menu dia ada yg ready..ada yg ble choose ikan mana..udang mana..squid n etc pastu ble buat grill..kitorang amik yg ready.ala fast food..

TIPS ;
Portion makanan dia amat besar.ikan kecik ja..(ikut nafsu makan aku la) tp dia punya fries melimpah.
masa ni order 1 set family meal utk 4 fillet..skali dia dtg mak ai..nak mkn 6 7 org pun boleh..yg makan sket2 je la..haha.ble tgk kat gambar tu..pastu dgn tamak beli sea burger sebijik kat abg (besar tapak kaki gajah burger dia.haha).tambah satu coleslaw and satu sos cili berseta 2 air kopi.

adik xberminat..pada mulanya..pastu dia nak gak..terpaksa la cubit2 manja fries tu bg dia.
abg?mmg xminat pun..last kene paksa makan gak..bagai2 helah kene pasang bg dia makan..ok la..dpt gak hbskan separuh fillet tu.fries sebatang dua..dia spagetti ja dia tau..kene p Itali lak kot.


senyum hiba sbb xtau nak hbskan camna..
(last2 kami tapau je..masuk paper beg dia..plastik pun ada,mintak kat kaunter)

nak explain ke style order mkanan ni camna?xpayah la kot..g sana sndiri la k.. :)


Ibu dgn gagah nya tahan sejuk nak senyum...masa ni sejuk gedik la sbb duk tepi laut..kene tiup angin ble rasa ke tulang..



next..

4th station : Eye on Perth

g bwk abg naik Eye on Perth lak kat esplande..dekat skate park.
Alang malam masih muda and adik dah tido.





hanya beberapa ratus meter dr paking td..

tunggu nak naik...ms ni kami ja satu ferris wheel tu ha..ibu and adik kat bwh je..naik sorg AUD 10 kot per person.

excited..kat atas kene tiup angin mak aii..risau terbalik pun ada.

gambar dia je la..hmm

ibu pakai jaket ayah..ayh cover 'cool' yg teramat cool.
depan eye on perth ni ada playground and skate park..ramai la budak2 main skate..playground ni agak gelap and xramai budak sbb malam..

abg nmpak ja gelunsur/slide ni trs la lari nak main..'ada aku kesah siang ke mlm"..maybe la dia kata dlm hati.terpaksa la ayh yg sejuk gedik ni teman dia.

semua mainan kat belakng tu dia main.

Lepas semua dah letih maka pulang la ke hotel.
Sampai hotel mandi2 semua tido..ayah n ibu kene la pack plak brg nak balik esok..

Goodnite..!

Wednesday, July 1, 2015

Cabaran Perjalanan PERTH - Day 2

11-June-2015

"Perjalanan Bermotif utk Abang"


Hari kedua agak bz sebab nak kene g amik kete sewa awal pg.walaupun subuh 5.30 tpi still syuruk dlm kul 7..lebih kurang duk sabah je.pagi2 lg bgn awal sbb nak masakkan bekal ke caversham and aqwa.maybe hr ni balik mlm..bergantung pada keadaan cuaca dan kereta.


6.30 pg org semua dah bz g keje.so aku pun kuar la dlm 7.15 camtu naik RED CATs bus sbb nak turun ke station yg dekat dgn aries car rental.Just walk few hundreds meter ke jalan blkang hotel boleh trs fetch red cats bus.free.


hari kedua br ble tgk keadaan perth sebenar..daun2 dah byk luruh..cuma xde la kaler2 cam korea n japan..daun2 maple ja yg ada.pagi2 kafe ada la nak minum kopi.


lepas naik bas..menapak lg ke aries ni..dlm 150m dr station aku turun.on the way dtg lalu hay street..boleh la agak2 mn tempat nak g and jauh mana nak menapak bwk stroller nnt last day.

Masa ni sampai aries dlm 7.45am..aries bukak 8.00am..masuk je tgk apa yg ada.dia xlock pun gate.ada sorg tu tgh susun2 keta maybe yg return malam semalam.

KERETA SEWA?

Sblum dtg dah book online utk 3 hr with 100km/per day..murah sket sbb aku bajet aku pusing2 dlm perth ja..paling jauh pun hr ni pnya perjalanan..klu xmelencong mana2 dlm 100km cun pergi balik.tp no hal..dia akan kira 3 hr total 300km.klu 1 hr dah 150km so balance just 150km la lg 2 hr..pandai la bajet.
klu nak senang amik ja unlimited milage..extra la caj dia..klu pakai yg limited dia akan caj 1km dlm 40sen..ada list price kat kedai.

kitorang book sini sbb sng and agak murah n xcomplicated urusan..especially bab2 insuran and accident.kn study la yg ni..nak crita xpandai.boleh compare hrga and bayran2 lain dgn provider2 dekat airport or through online.

Pakej yg aku amik : 3hr 100km/per day Hyundai hatchback auto + 2 child seat + liabilty reduction to AUD 99
Wajib bawak : Lesen yg blum tamat tempoh + credit card
Perlu Igt : Child seat xble letak depan + follow Speed Limit +myk return mesti sama level amik (klu full return pun full)

memandangkan baby seat kene rear facing and kete hyundai ni amatla sempit kat belakang, so aku tukar amik kereta Nissan Pulsar hatcback..lg luas blakng and lg cun..hehe
so tambah lagi AUD 3 perday..so byr cash je la kat situ AUD 9 lg.


1st station : Caversham Wildlife Park

Pas amik keta terus drive balik hotel amik diorg.trs drive ke whiteman park..bukak gps kat handphone and drive.by kilometer mmg cukup minyak yg full ni utk satu hr ni..so xpayah pk mana nak isi.

Setelah hampir 40mnt makan sampaila ke Caversham.tempat dimana abg akan melihat kanggaroo dia.


awal lg..org xramai walaupun 1st show start kul 10am..paking pun senang lg time ni.masih xramai org..tp kene igt,jgn simpan brg2 dl keta..byk kes pecah keta kat sini.so beringat.


Depan pintu masuk.caj dah naik sorg AUD 26 and knk2 pun dah kene caj dr 3thn keatas AUD 11..hmm..bajet lari AUD 13 kat sini sbb baca AUD 25 ja..knk2 4thn br kene caj..haha


masuk je dah jam 10.05am camtu..so decided tgk show kul 1 je la..(tp kalau korg dtg waktu ni,pegi je sbb dia tggu ramai br start..mgkin dlm 10.10 or 10.15 br start,so masih sempat ,tgh hr dah ble g tempat lain)

memandangkan kami dah elak 1st show..so menapak la kami ke kanggaroo park..!

Org xramai..abg xcited2 malu..kanggaroo albino ni ja suka kat dia..haha
yg lain2 g kat group bdk2 cina malaysia ka singapore ntah..

btw..abg lg suka duck plak kat sini..hmmm


Duck ni layan dia..dia layan la duck..sombong sgt kanngaroo tu.haha

bergambar kenangan.pandailak du2 jenis ni dtg.


Bergambar bersama family kanggaroo..(ada anak dlm kanggaroo tu..anak dia masuk kepala dulu.berbaloi byr dtg jauh2 dpt tgk cara anak kanggaroo masuk n kuar dr pocket)

dah bosan...


jalan..


jalan..



jalan...cari koala..xde..


lalu tempat wombat..tggu show wombat kul 11am..

Kul 11 am semua masuk nak jumpa wombat.ada time dia utk tgk wombat..btw abg xberminat and org amat la ramai nak bergambar..so masuk je dewan tu lalu2 ja tgk mana yg berkenan..

yg bestnya..dia suka ular.so apa lg bergambar la ngan ular..selamber je abg pegang..maybe sbb slalu tgk channel 550.anak didik astro.



ibu geli..abg gak hebat!

habis show nak g cari koala lak..sebelum tu makan dulu.depan kandang kambing and kuda..haha
abg makan roti dr ispa kebab..ibu n ayah bedal kebab smlm ja..adik makan nestum dia.
hr ke 2 ni adik stil maintain cun..good girl la dia ni.!


Trs g ke tempat koala


ada dlm 4 ekor koala (pronounce : 'kuwala' ) tp ble pegang 2 ja..
abg xminat sbb dia xslalu tgk dalam 550 tambah lak semput dia cam nak dtg ja tu..


Koala ni pun malas..tp dia xtdo la..bg bontot ja kat org.ada petua and cara nak pegang koala ni.
nak tau kene dtg ostrolia.

Pendekkan crita : motif hari ni berjaya walaupun xseronok sgt sbb ada binatang2 ni ja.half day ja pun dah ok.jujur aku bgtau..yg farm show tu best la.abg kata 'sheep botak'..
sorila xmaik gambar sbb record video ja..haha.ble google.klu nak tgk gak..PM me.

Huhu..pas ja tgk FARM show..dan abg pun sedih sbb sheep tu dah gondol kene cukur bulu..maka kami pun kluar dr caversham.

TIPS :

souvenir and kafe ada..makanan halal pun ada..nda ku tahu ada..sbb sblum ni kata xde makanan halal..or maybe tu kat Perth Zoo kot.
so klu nak dtg lenggang2 pun ble sbb ada mknn halal.toilet pun ada air and ada tempat amik air semayang..tempat semayang je xde..ble smyg kat paking or pondok2 rehat..jgn risau..perth ni org malaysia punya..haha

Kuar & masuk keta utk next destination.

keta sewa kami..ms ni br perasan tutup kepala abg tu jatuh..ada Hamba Allah letakkan kat wiper blkang.Tq2



2nd station : AQWA 

Trs drive dr caversham ke Hillary harbour..jarak dlm 20-25mnt drive..sempat la abg and adik tdo jap.
masa ni kejar masa sbb aqwa tutup kul 5..bajet sampai sana kul 4 plg lewat.jd la..sbb tempat ni kecik je..macam aquaria klcc.sampai je kat paking tgk 2 grup org malaysia br kuar..paking sebelah diorg tny bab paking..kata cam free je..so kami pun park bodo je la..haha


paking depan boat2..belakang tu bgunan oren tu AQWA.ada hotel gak kat sini.
bayaran masuk sorg AUD 30 dewasa..below 4 xkene


Sekitar dlm2 aqwa..klu anak2 kecik cam kami curiuos nak tau ble la spend dlm 1-2 jam.rugi byr dekat rm180 klu cam kami ni..haha

bergambar ngan replica ekor paus biru..actual size.

kolam sting ray..

ni benda yg abg paling suka..xble lawan kat USS la..
kat sini br dia kenal Sting Ray.xrugi ayh bwk jalan jauh2.

Masih kagum dgn shark and Sting Ray..adik pun kagum tp dari jauh la..maybe dia igt dia mimpi di lautan biru kot dlm stroller tu.

dah kuar..haha..byk lg la dlm tu..senang cakap mcm akuaria klcc..
dah kuar je pk lak nak smyg kat mn..ms dlm aqwa td dah amik air semayang siap2 curi2 kat basin toilet..jamban xde air.plan smyg kat depan ni je...tu ha..depan sign board tu.


abg makan spagetti dia..hbs dia makan..makan ruji abg la katakan.
ayh semayang jap..jamak asar n zuhur bertemankan bunyi2 lautan dan kicauan seagull.


3rd station: San Churro Chocolate

Plan asal nak trs balik makan churros ni kat town jer..check balik ada branch kat Hillary ni..so decided trs je la mkn kat sini pastu balik..snng..semua ble tdo dlm keta.

drive depan sket je ke sorento quay hillary harbour ni..paking keta free sbb mlm..masa ni dah magrib.
tempat ni best gak sbb ada cafe,kedai and etc..maybe kita akan jumpa bnda ni klu marina kat langkawi tu siap kot..camni la agaknya..harap2 san churros ni bukak kat langkawi sama.

park sebelah kete member..plat dia xsilap "RAHUL' kot..zoom jap

kedai makan churros..depan marina..sejuk dah masa ni.



haa,.. tu dia churrosnya..donut panjang cicah coklat.
order sama hot choclate and ekpresso.

adik pun kene sumbat churros sket..nak sgt dia.haha.btw niat dtg nak mkn churros,tgk kanggaroo and shark and sting ray tercapai hr ni.

semua good and behave..so drive balik perth cbd and balik hotel tdo.


sampai hotel diorg xmau tdo lg..hmm
kemas2 apa yg patut..sleep well.


Goodnite!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...