Saturday, July 4, 2015

Cabaran Perjalanan PERTH - Last Day

13-June-2015

"Selamat Tinggal Cinta"


Hari ni hr last kat sini..byk bnd nak buat tambah2 lg nak kene checkout awal kul 10.lepas kemas brg semua beg and semua doc utk leave perth,kami pun turun checkout awal sbb nak ronda2 Hay street & Murray street Mall.
Beg2 tinggal je dulu kat hotel.nnt br amik.secara illegal nya kami park je kereta kat hotel ni walaupun dah checkout.dgn harapan xde dia kesah la..ni yg bagus dtg time org xramai..confirm dia xkesah punya.haha

dah siap semua tggu lak bas yellow CAT ke perth station.plan nak ronda2 tgk apa ada and terus ke Swan Bell Tower and naik Ferry ke South perth..actually ni plan ms 10hb hr tu.sbb dah sangkut kat hospital makanya last day ni je la nak ronda2..shopping?mmg x la..mmg tahan nafsu je ms ni walaupun duit cash masih byk.plan beli sedikit lg brg souvenier nak bwk balik.

kat sini sesuai dtg shopping brg2 branded..slalu lg murah dr malaysia even klu dah convert duit RM.
normally diorg dtg beli baju2 and Pandora..katanya murah.kami xmasuk pun sebb ibu bukan kaki brg kemas (jimat duit..huhu)

1st station : Murray/Hay Street 

Depan bangunan Perth Station..dlm tu station train utk ke destinasi2 dlm Perth ni.xmasuk pun dlm tu.klu xkejar masa mmg masuk la..kami nak g jejalan area sini jap.Since hr ni hr sabtu,makanya xde la sibuk sgt depan ni dgn org2 keje..klu tourist pun maybe tgh hr sket br byk org.

landmark arca kat Hay Street mall ni..aku tgk area ni dah mcm area the curve je..cuma dia lg rileks and lapang.

Depan Post Office yg sangat historical..tgh kagum tgk air pancut.
Masa ni kami main2 gak fountain maze ni..skali kene air..hbs bsh baju n kasut..dah la bj nak pakai sampai malam..mampuih kene cebik muka ngan ibu.


dah jalan2 sampai ke hujung Hay street..konon nak cari London court nak bergambar..tp xjumpa pun so malas la.terus cr kedai souvenir jap.beli2 apa yg patut.

kami try kedai ni je..nampak gaya cam org jepun ja tokei dia..ke org china ntah..mana2 je la.cakap english cam xbrapa clear..agak murah tp xsemurah di E shed.Xbyk sgt koleksi yg menarik hati..beli keychain and few FM ja kat sini..lain2 xbest.

Kitorang mmg xsuka souvenier..ibu mmg xsuka benda2 cam patung koala ke..kanggaroo ke..semua tu memerangkap habuk and xsesuai utk knk2..nak beli patung2 tu better tnya mn yg lead safe or child safe dgn owner..maklumla..buatan china.



2nd station : Swan Bell Tower

Dr sini nampak cam dekat je nak ke Swan Bell Tower.Maka menapak la kami menyusuri jalan ke Swan Bell Tower..plan nak bergambar je sbb xde apa pun kat dlm tu..ble naik ke orservation deck tgk swan river..tp sebab sebelah tu ada construction..so xbrapa cun sgt la.


Swan Bell tower..bentuk cam swan.

Perth mmg terkenal ngan Black swan.Klu nak jumpa swan ni maybe kene cr lake2 kot..kat Swan river ni xnampak lak..kene naik cruise maybe ble jumpa area lepak swan2 ni kot.

 
Dalam ni ada observation deck.nak naik kene bayar la.
xpayah naik pun xpe..xmende sgt pun..view xmenarik sgt lgpun ms ni ada construction..amik gambar pun nmpak semak.


3rd station : Ferry to South Perth


Berdekatan Swan Bell Tower ni ada Barrack street Jetty.Di sini ble amik Transperth ferry ke South Perth..ble amik Rottnest Island Ferry..and ble amik Fremantle - Rottnest Ferry.
Ada banyak pakej2 seperti pakej skali tgk dolphin and fish&chips lunch.ada timing2 dia..so kene google dulu time depart & return utk merancang.

Kami kat sini hanyalah nak try naik ke South Perth ja..kirenya nak cross sungai je la ke seberang sana.Kat South Perth ni ada Perth Zoo..so klu xnak ke Caversham ble la ke South Perth melawat Perth Zoo.Extra dekat Caversham hanyalah Farm Show..lain2 bosan.klu kat zoo ni lg byk binatang la..lg bgs dr ada panda tp ntah apa2.

Kami beli tiket return ( return in 2 hours)



Captain Cook Cruise ke Fremantle.klu naik ni berenti depan paking dekat E shed semalam kat Fremantle Harbour.Lambat..dlm sejam 40mnt br sampai..ble tgk dolphin la klu nasib baik.

Nasib kami lg baik sbb dolphin duk main  kat tepi2 jeti tu je..so nampak kelibat2 4 ekor dolphin duk main2 tepi jeti..jadila..

maka berbondong2lah kami naik ferry..

dlm feri..tiket dia tgk pun x..klu tipu ni ntah2 dia xtau pun.simpan je la kot2 nak return nnt dia tgk.
Lintas seberang dlm 8minit ja..haha.

Dah sampai seberang..mati akai nak p mana..xde plan pun sbnrnya.Alang2 nak return..tggu je la jap.

bergambar sepukul dua

sebelah jetty ada playground lak..sepantas kilat dia terus g main..hmm..
masa ni ada 1 2 family tgh main..arab n korea bersama a few local children.
Hbs berpasir rambut and bdn..dah la nak pakai sampai esok..hmm..kene kwl gak supaya xlg teruk..last2 pujuk leave that area and balik ke Perth CBD..naik ferry td.


dr Barrack St Jetty td kami amik Blue CAT bus lak sbb malas nak menapak..terasa jauh n lapar.
Plan nak lunch kat Love & Care cafe sbb Insan org kata mahal n ntah apa2.
Menggunakan  google map walking assistant,maka jumpa la kami kedainya..malangnya tutup.
Terpaksala g Insan's Cafe utk lunch.
Masa ni lupa kedai2 lain dah..ada Indah kafe and Ankara kot..ada satu 2 lg kedai dekat Hay street ni..lebanese cafe kot.ble cari la..

kitorang mkan kuih seri muka..nasi lemak ayam..nasi goreng ayam..tu je.air xbeli pun.
pas mkn pusing2 jap tgk org2 kat area street mall pastu bergambar lg then naik Yellow CAT balik City Stay.

snap curi2

Muka letih tp gedik.

tggu Yellow CAT bus


dah sampai Hotel amik2 brg and keta plan nak ke Perth Mosque and makan Apple Struddle lak kat Northbridge.Mula2 cr tempat semayang dulu nak jamak.Ptg br..mlm br nak return keta kat aries.

4th station : Perth Mosque & Corica Pastries

Pusing punya pusing maka jumpa la masjid ni kat area Northbridge.kecik je kwasan ni.aku nmpak mcm more too asean neighborhood..byk china..vietnames dan sewaktunya and pakistan2..sbb byk kedai2 jual brg2 asean,mknn asean..a few indian restaurant.




paking tepi masjid and masuk semyang..sini jln byk sehala..pusing2 gak la nak cr paking.
masuk sejid sempat sembang ngan mamat pakistan yg dah PR kat sini 5thn..pas smyg sempat bershare2 crita ngan imam yg kebetulan dtg perth dr melbourne..org indonesia antara komuniti terawal islam di melbourne.

teringat Apple strudle yg blum kesampain terpaksa la minta diri dulu dgn imam..kang sampai maghrib lak sembangnya.

a couple blocks from Perth Mosque jumpa la Coroca ni..tp malangnya..kedai dah tutup..check2 balik kat kedai tu tulis sabtu tutup awal 12.30pm..mak ai..salah plan.Ini mmg salah sendiri.patut kitorg dtg pg td sbelum g Hay Street.kempunan la nak merasa the best ever apple strudle in town..or maybe in australia.

Kat belakng kete ada bgnn nun jauh disan kaler oren..disitu lak terletaknya Perth Malaysian Hall.
Xsinggah pun.


sbbkan xmkan..kami kene pk la mana nak mkn..kene makan something la sebelum balik.
pk punya pk last2 nak try ke Malaysia Dining Delight..dekat manning road arah nak ke freemantle.
backup klu kedai dah tutup or what mmg trs g freemantle.

masa dah agak limited sbb nak kene drive n nak balik return keta dlm 9.30pm.
maka trsla ke kedai tersebut dan ketemu la kami kedai itu..

malang lg sekali..meja dah fully booked..kedai kecik ja tp own by malaysian chinese (rasanya) and halal..mmg byk pun tgk chinese dlm tu and ada la a few family melayu yg aku rs org sana..mkn luar la kot hr weekend.


so nak xnak kene la g fremantle..last choice kita makan Fish & Chips je la.
ms ni betul2 risau sbb masa agak limited dan cnfimr org ramai malam minggu kat Fremantle tu.
g je la..dah sampai cr paking..(sib baik ada) trs g kaili's.
Order dulu sambil tunggu meja..masa ni yg ada hnyalah meja kat luar..camna nak duk luar..sejuk gedi nak makan pun susah..dah la abg minta beli aiskrim lg..
ayh and ibu risaukan dia semput ja dlm flight..kang xpasal2 flight kene divert g jakarta.huhu.


Dipendekkan crita lepas ja makan..terus la kami kemas brg dlm keta amik apa yg patut sebelum return kat aries.Drive balik town (dlm 25mnt) trs g cari kedai minyak sbb nak kasi full tank balik.
menggunakan khidmat google maps..maka jumpala kedai myk Caltex..yg ni je aku riki2 murah sepanjang duk drive di perth.


dah isi myk kete,terus ke aries.on the way tu ibu amik satu no tel kat teksi utk kami call amik kat aries.

Sampai aries,terus park kete..amik semua barang..snap pic and record condition kete ms return sbgai bukti(simpanan sendiri) pastu call taxi amik kat situ.

maka secara rasminya percutian di Perth hbs...nak tggu flight lak kat epot.



Last station : Perth International Airport


sampai ja airport trs tggu kaunter bukak utk checkin and baggage drop.
dlm menanti tu dah perasan dia tulis kat board ; antara word yg menarik perhatian aku ialah

"MH126-Delay- 0420am"

huhuhuhuhu..hari yg agak malang.


maka berkelana la kami bermundar mandir didalam airport perth yg besar sket ja dr airport aloq staq sbb delay hampir 3 jam dr waktu asal..time check now 11.00pm..so lg 5 jam la nak menunggu.
MAS bg boucher minuman/snack sorg AUD 10..tp aku ble minum je la.mkn nak mkan apa sbb xhalal.

Dah alang delay..g la semayang jap kat Silent room kat airport ni.selsesa la kali ni.bwk aisyah teman jap sblum dia tido.

hbs bosan dah tggu...sib baik adik maintain cun and tido je.
abg Alhamdulillah xkene semput walaupun kitorg dah stop bg inhaler smlm.

dlm 2.30am camtu custom & imigresen bukak kaunter, so masuk la kami ke departure hall..ramai yg masuk awal dah tido2 baring menyebabkan seat jd limited..masuk je dlm..kami pun sambung tido smntara nak naik flight

Flight Airborne on time!


Bye-bye Perth! pengalaman yg sukar nak dilupakan!
Nampak bosan,tp kami mmg xkesah sbb bukan honeymoon trip pun.
Dah sampai tempat org ni pun dah cukup berharga :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TIPS:

Apa lg yg nak tau?ble la komen kat bwh ye.haha

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...